The interaction of gibberellic acid and 2-(chloroethyl) trimethyl ammonium chloride on fruit cluster development in <i>Vitis vinifera</i> L.

Authors

  • J. A. Considine Waite Agricultural Research Institute, The University of Adelaide, Glen Osmond, South Australia, 5064
  • B. G. Coombe Waite Agricultural Research Institute, The University of Adelaide, Glen Osmond, South Australia, 5064

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1972.11.108-123

Abstract

The effects of applications of GA and CCC in factorial combinations and at different stages of development were measured on reproductive development of five cultivars of Vitis vinifera: Doradillo and Muscat (seeded), Sultana (stenospermocarpic), and Cape Currant and Zante Currant (parthenocarpic).
The effect of GA on fruit set varied with concentration, stage of development when applied, and the cultivar, that is whether seeded, stenospermocarpic, or parthenocarpic. Set was decreased in the parthenocarpic cultivars by GA applied before anthesis; other timings were without effect. On Sultana, set was decreased by GA applied at anthesis but was increased by earlier or later applications. With the seeded cultivars, GA reduced the number of seeded berries but increased the number of seedless berries, the net effect being usually an increase. The application of CCC two weeks. before anthesis generally increased set.
The amount of seed development also influenced the effect of GA on berry fresh weight; seeded berries were unaffected but seedless berries were usually enlarged. The enlargement was greatest in parthenocarpic berries especially when treated at anthesis. On stenospermocarpic berries, treatment two weeks after anthesis had the greatest effect. CCC reduced berry size whether applied before or after anthesis; the reductions ranged from 2 to 20 per cent.
GA increased the length/width ratio of berries, particularly when applied at anthesis, but the amount of change depended on the cultivar. CCC reduced the length/width ratio of Sultana berries. The effects of GA and CCC on rachis elongation were also opposite: GA increased the length of the rachis and pedicel, particularly if applied before anthesis; CCC reduced their length.
There were few instances where GA and CCC interacted significantly; their effects within the concentration ranges chosen were generally additive.

Der Einfluß von Gibberellinsäure und CCC auf die Traubenentwicklung bei Vitis vinifera L.

Der Einfluß von Gibberellinsäure (GS)- und CCC-Gaben in faktorieller Kombination und in verschiedenen Entwicklungsphasen auf die generative Entwicklung der fünf Vitis vinifera-Sorten Doradillo und Muskat (samenhaltig), Sultana (stenospermokarp), Cape Currant und Zante Currant (parthenokarp) wurde gemessen.
Der Einfluß der GS auf den Fruchtansatz hing von der Konzentration, dem Entwicklungsstadium zur Zeit der Applikation und von der Sorte ab, d. h. ob samenhaltig, stenospermokarp oder parthenokarp. Vor der Anthesis angewendet, verminderte GS den Fruchtansatz; spätere Anwendungen waren ohne Wirkung. Bei Sultana verminderte GS den Fruchtansatz, wenn sie zur Blütezeit, und erhöhte ihn, wenn sie vorher oder nachher appliziert wurde. Bei den samenhaltigen Sorten verminderte GS die Zahl der samenhaltigen und erhöhte die der samenlosen Beeren; die Gesamtzahl der Beeren war gewöhnlich vergrößert. Die Anwendung von CCC zwei Wochen vor dem Blühen erhöhte allgemein den Fruchtansatz.
Über die Samenentwicklung beeinflußte GS auch das Frischgewicht der Beeren; samenhaltige Beeren ließen keine Wirkung erkennen, während samenlose meistens vergrößert waren, und zwar am stärksten bei parthenokarpen Beeren, besonders nach Behandlung während der Anthesis. Bei stenospermokarpen Beeren hatte die zwei Wochen nach der Blütezeit applizierte GS die größte Wirkung. CCC, vor oder nach dem Aufblühen angewendet, verminderte die Beerengröße; der Rückgang betrug 2-20%. Durch GS wurde - sortenabhängig - das Verhältnis Länge/Breite der Beeren vergrößert, besonders bei Anwendung während der Anthesis. CCC verminderte dieses Verhältnis bei Sultana-Beeren. Auch das Wachstum des Traubenstieles wurde durch GS und CCC gegensätzlich beeinflußt; GS förderte das Längenwachstum von Traubenund Beerenstielen, besonders bei Anwendung vor der Blüte; CCC verminderte es.
In einigen Fällen beeinflußten sich GS und CCC gegenseitig signifikant; im allgemeinen wurden hierdurch bei den verwendeten Konzentrationen ihre Wirkungen gesteigert.

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Published

2017-01-11

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