Studies on the characterisation of physiological sink in Anab-e-Shahi grapes (<i>Vitis vinifera</i> L.)

Authors

  • O. S. Singh Department of Botany and Plant Pathology, Punjab Agricultural University, Ludhiana, India
  • V. K. Sharma Department of Botany and Plant Pathology, Punjab Agricultural University, Ludhiana, India

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1972.11.131-134

Abstract

The number of vascular bundles and area of phloem per cross section in the peduncle were determined from the clusters of variable sizes in grape variety Anab-e-Shahi. Dry matter accumulation of the bunch was dependent on the number of berries and total phloem area in cross section of the peduncle. Gibberealic acid applied at full bloom stage increased the weight of the bunch by enlarging the berry size. A correlation between bunch weight and total phloem area was established in the gibberellic acid treated bunch. Increase in bunch weight was dependent on the total phloem area and the rate of transport of dry matter towards the developing berries.

Untersuchungen zur Charakterisierung des physiologischen „sink" bei Vitis vinifera ,,Anab-e-Shahi"

Bei der Rebsorte Anab-e-Shahi wurden für Trauben unterschiedlicher Größe die Anzahl der Gefäßbündel und die Phloemfläche in den Querschnitten der Traubenstiele bestimmt. Die Anhäufung von Trockensubstanz in den Trauben hing von der Beerenzahl und dem Gesamtquerschnitt des Phloems ab. Zur Zeit der vollen Blüte angewandte Gibberellinsäure steigerte das Traubengewicht durch Vergrößerung der Beeren. Bei den Gibberellinsäure-behandelten Trauben wurde eine Korrelation zwischen Traubengewicht und Gesamtquerschnitt des Phloems festgestellt. Die Zunahme des Traubengewichtes hing ab vom gesamten Phloemquerschnitt und der Höhe des Trockensubstanztransportes nach den sich entwickelnden Beeren. 

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Published

2017-01-11

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