Molekularbiologische Charakterisierung der Lipoxygenase-Genfamilie des Apfels im Hinblick auf die Aromastoffproduktion in reifenden Früchten
Abstract
Molecular characterization of the lipoxygenase gene family in apple (Malus domestica Borkh.) contributing to the production of flavour compounds in ripening fruits
Zusammenfassung
Lipoxygenasen (LOXs) bilden wichtige Vorstufen für aromarelevante flüchtige Substanzen in reifen Früchten. Innerhalb des hier vorgestellten Projektes sollen Mitglieder der LOXGenfamilie und deren Genprodukte im Kulturapfel umfassend identifiziert und charakterisiert werden. Es werden erste Ergebnisse aus bioinformatischen Sequenz-untersuchungen sowie zur PCR-basierten Klonierung vollständiger LOX-Gene des Apfels präsentiert. Das Projekt wird zum besseren Verständnis der Entstehung von Aromamustern bei Obstarten beitragen und über die Entwicklung eines funktionalen Markersystems für die Züchtung auch einen praktischen Anwendungsbezug besitzen.
Stichworte: Lipoxygenase, Aroma, Apfel (Malus)
Abstract
Lipoxygenases (LOXs) are important enzymes that provide among others precursors for fruity volatiles in ripe apples. During the project presented in this paper, LOX gene family members and their gene products will be identified and characterized in the cultivated apple. The subsequent article introduces the scientific background and presents some initial results of bioinformatic sequence studies as well as from PCR-based full-length cloning of LOX genes. Available Malus databases are screened for LOX nucleotide sequences, putative LOX genes will be mapped, temporal and spatial expression patterns determined in different fruit stages and candidate genes functionally characterized. The data will finally be used to develop functional markers to support molecular breeding and to enable a more efficient documentation of biodiversity of aroma patterns in Malus gene bank accessions, apple cultivars and breeding material.
Keywords: lipoxygenase, aroma, apple (Malus)
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