The influence of rootstock on the cold-hardiness of Seyval grapevines <p>1. Primary and secondary effects on growth, canopy development, yield, fruit quality and cold hardiness</p>
DOI:
https://doi.org/10.5073/vitis.1991.30.1-10Keywords:
rootstock, growth, cold resistance, canopy, shading, shoot, bud, bunch, yield, must qualityAbstract
Primary (direct) and secondary (indirect) influences of rootstocks on vine cold hardiness were determined independently. Vine size (kg of cane prunings per vine) reflects the number of shoots produced per m of row and is closely associated with shoot crowding and internal canopy shading. This shading is a secondary rootstock influence.
Own-rooted Seyval (Sey/own), Seyval grafted to Seyval (Sey/Sey), Kober 5 BB (Sey/5 BB), and Couderc 3309 (Sey/3309) were the rootstock treatments used. Vine size classes were large (1.82-2.27 kg), medium (1.14-1.59 kg) and small (0.45-0.91 kg) and were established within each rootstock group.
Rootstock choice had no effect on vine growth and canopy development. Vine productivity was influenced slightly, primarily through differences in cluster weight. By contrast, vine size, regardless of rootstock chosen, had a great impact on both vine growth and yield.
Direct rootstock effects on cold hardiness were assessed via measurement of cumulative injury to buds and expressed as shootless nodes. Cane cold hardiness was based on the within-vine distribution of canes with differing characteristics associated with hardiness (diameter, exposure to sunlight during growth and the development of 5 or more mature nodes).
Both primary and secondary influences of rootstocks on cold hardiness were observed. Bud hardiness was best on scions grafted to Couderc 3309, and there was a significant graft union effect; Sey/own vines had more bud mortality than Sey/Sey vines. Vine size did not influence the percentage of shootless nodes when canes of comparable quality were evaluated. The within-vine distribution of cane quality was influenced, however, and large vines had a greater number of both poorly matured and canes with superior hardiness status. By contrast, rootstock did not influence the within-vine distribution of cane quality.
Large vines are not inferior to small vines in the number of best quality canes produced and should be equally hardy if careful cane selection is practiced at pruning.
Assessment of the within-vine distribution of canes with superior cold hardiness appears to be a useful method of determining secondary treatment effects on vine cold hardiness. This aspect of vine cold hardiness should receive greater attention by viti-culture researchers.
Einßuß der Unterlage auf die Kälteresistenz der Rebsorte Seyval
1. Primärer und sekundärer Einfluß auf Wuchsstärke, Dichte der Laubwand, Ertrag, Traubenqualität und Frosthärte
Der Einfluß der Unterlage und der Wuchsleistung (kg Schnittholz je Rebe) auf die Kälteresistenz der Sorte Seyval wurden getrennt untersucht. In dem Unterlagenversuch wurden folgende Varianten geprüft: Wurzelechte Seyval-Reben (Sey/own). Seyval auf Seyval gepfropft (Sey/Sey), Kober 5 BB (Sey/5 BB), und Couderc 3309 (Sey/3309). Die Reben jeder Unterlagenvariante wurden in drei Wuchsklassen - stark, mittel und schwach eingeteilt. Die Wirkung der Unterlage auf die Kälteresistenz wurde in Form der gesamten Knospenschädigung (Prozent tote Knospen) erfaßt. Als weiteres Merkmal für die Frosthärte diente die Qualität der Triebe innerhalb einer Rebe: mittlerer Triebdurchmesser und gute Exposition zur Sonne während der Vegetationsperiode.
Die verwendete Unterlage hatte keinen Einfluß auf das Wachstum der Reben und die Entwicklung der Laubwand. Der Traubenertrag wurde nur schwach, in erster Linie über das Traubengewicht, beeinflußt. Im Unterschied hierzu wirkte sich die Größe einer Rebe, unabhängig von der Unterlage, maßgeblich auf das Wachstum und den Ertrag aus.
Die Frosthärte hängt sowohl von Primär- wie Sekundäreinflüssen der Unterlage ab. Von allen Kombinationen wiesen die Sey/3309-Reben den geringsten Prozentsatz toter Knospen auf. Die Wuchsgröße beeinflußte den Ausfall von Knospen nicht signifikant, wenn Triebe gleicher Qualität beurteilt wurden. Die Unterlage beeinflußte ebenfalls nicht die Qualität der Triebe innerhalb einer Rebe.
Starkwüchsige Reben hatten sowohl eine größere Anzahl schlecht ausgereifter Triebe als auch mehr reife Triebe mit guter Frosthärte. Starke Reben scheinen nicht weniger kälteresistent zu sein als schwächer wachsende, sofern beim Rebschnitt eine sorgfältige Auswahl der Tragruten getroffen wird.
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