Wirkung dreier VA-Mykorrhizapilze auf Ertrag und Nährstoffaufnahme von drei Unterlagen und einer Traubensorte
DOI:
https://doi.org/10.5073/vitis.1995.34.85-89Keywords:
Vitis, rootstock, Razaki (Dattier de Beyrouth), VA-mycorrhiza, Glomus, growth, nutrient uptakeAbstract
Der Einfluß der VA-Pilzstämme Glomus fasciculatus (M), G. mosseae (M) und G. macrocarpus (M) auf das Sproß- und Wurzeltrockengewicht, auf die Konzentration der Nährstoffe P, K, Ca, Mg, Zn , Mn, Fe und auf die P-Aufnahme in den Trieben dreier Unterlagen und der Tafeltraubensorte Razaki (Syn. Datteltrauben) wurde im Gefäßversuch getestet. Hydroxylapatit wurde als P-Dünger verabreicht. Alle Rebsorten zeigten durch die Beimpfung mit den drei VAM signifikante Ertragserhöhungen, die je nach Sorte und Mykorrhizastamm variierten. Die besten Ergebnisse ergaben sich nach der Beimpfung der Rebsorte Razaki x M3 (MINM Verhältnis 5,0; M: Mykorrhiza, NM: nicht Mykorrhiza), 5 BB x M2 (4,8), 110 R x M2 (3,8) und 41 B x M2 und 41 B x M3 (3,6) . Die Beimpfung bewirkte eine erhöhte P-Konzentration und dadurch eine verbesserte P-Aufnahme. Die Konzentration der Nährstoffe K, Ca, Mg, Zn war bei M- und NM-Pflanzen nicht verschieden. Im Gegensatz dazu war die Konzentration der Mikronährstoffe Mn und Fe in den infizierten Pflanzen seh r stark vermindert (MINM bis zu 0,2).
Influence of three VA-mycorrhiza species on the growth and nutrient uptake of three grapevine rootstocks and one table grape cultivar
In a pot experiment the influence of three VA-mycorrhiza species, Glomus fasciculatus, G. mosseae and G. macrocarpus on the shoot and root dry weight, shoot nutrient concentration of P, K, Ca, Mg, Zn, Mn and Fe as well as the total P uptake was studied in three grapevine rootstocks (41 B, 110 R, 5 BB) and cv. Razaki table grape vines (syn. Dattier de Beyrouth). Hydroxyapatite was used as phosphate fertilizer.
Considerable responses to mycorrhizal inoculation was observed in both grapevine rootstocks and Razaki vines, according to vine and mycorrhiza species. The inoculated vines showed an increased shoot dry weight; high increase was observed by the inoculation of Razaki vines with G. macrocarpus (M/NM rate 5.0; M: mycorrhiza, NM: non-mycorrhiza), 5 BE rootstock with G. mosseae (M/NM rate 3.8) and 41 B rootstock with G. macrocarpus (M/NM rate 3.6). Mycorrhizal colonization increased the shoot P concentration but did not affect the levels of K, Ca, Mg and Zn. On the contrary the mycorrhizal vines showed a low concentration of Mn and Fe (M/NM down to 0.2).
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