Low air humidity causes non-uniform stomatat closure in heterobaric leaves of <i>Vitis</i> species

Authors

  • H. Düring

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1992.31.1-7

Keywords:

leaf, stoma, air humidity, photosynthesis, carboxylation efficiency, leaf conductance

Abstract

Water infiltration experiments indicate that cv. Müller-Thurgau and several Vitis spp. belong to the heterobaric leaf type which is characterised by airtight intercellular chambers in the mesophyll. Stomatal closure of heterobaric leaves was non-uniform if leaves were exposed to low air humidity.

Leaf conductance was correlated with the infiltrated leaf area and the amount of infiltrated water. Taking into account non-uniform stomatal closure of vine leaves in the calculation of intercellular CO2 partial pressure (pi) (DOWNTON et al. 1988 b), pi was reduced at low air humidity. The almost identical carboxylation efficiency (A/pi) under moist and dry air conditions indicates that the decline of the photosynthetic rate caused by dry air is entirely due to stomatal limitation of CO2 uptake.

Niedrige Luftfeuchte verursacht uneinheitlichen Stomataschluß bei heteroharischen Blättern von Vitis-Arten

Mit Hilfe der Infiltrationsmethode wurde bei Müller-Thurgau sowie verschiedenen Vitis-Arten gezeigt, daß Reben einen heterobarischen Blattypus besitzen, bei dem das Mesophyll in luftdichte, kammerartige Interzellularsysteme unterteilt ist. Der Stomataschluß dieser heterobarischen Blätter war uneinheitlich, wenn die Blätter einer niedrigen Luftfeuchte ausgesetzt wurden. Die Blattleitfähigkeit korrelierte mit dem Anteil der infiltrierten Blattfläche bzw. mit der infiltrierten Wassermenge. Wurde die Uneinheitlichkeit des Stomataschlusses in trockener Luft bei der Berechnung des interzellulären CO2-Partialdruckes (pi) berücksichtigt (vgl. DoWNTON et al. 1988 b), ergab sich eine Abnahme von pi· Die nahezu gleiche Carboxylierungseffizienz bei hoher und geringer Luftfeuchte verdeutlicht, daß die Abnahme der Photosyntheseleistlung bei geringer Luftfeuchte ausschließlich über eine stomatär bedingte Verminderung der CO2-Aufnahme zu erklären ist.

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Published

2015-10-08

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