Gamay grapevine peroxidase: Its role in vacuolar anthocyani(di)n degradation

Authors

  • A. A. Calderón
  • E. García-Florenciano
  • R. Muñoz
  • Ros Barceló

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1992.31.139-147

Keywords:

Anthocyani(di)n oxidation, carbinol pseudobase, grapevine, peroxidase, vacuole, Vitis

Abstract

The oxidation of anthocyani(di)ns by Gamay grapevine vacuolar peroxidases was studied. The results suggest that, unlike their glycosides, Gamay anthocyanins aglycones are degraded by peroxidases, the carbinol pseudobase probably being the true substrate, the oxidation of which was strictly dependent on H2O2. Only a weak substrate specificity was found in the H2O2-dependent degradation of peonidin, delphinidin and cyanidin. These results are discussed in the light of the subcellular localization of Gamay peroxidase, and of the possible involvement of this enzyme in anthocyanin turnover and degradation in planta.

Rebperoxidase von Gamay: Ihre Rolle beim vakuolären Abbau von Anthocyani(di)nen.

Die Oxidation von Anthocyani(di)nen durch vakuoläre Peroxidasen der Rebsorte Gamay wurde untersucht. Die Ergebnisse zeigen, daß - im Gegensatz zu ihren Glykosiden - die Anthocyanin-Aglykone durch Peroxidasen abgebaut werden, wobei wahrscheinlich die Carbinol-Pseudobase das eigentliche Substrat ist, dessen Oxidation von H2O2 abhängt. Beim H2O2-abhängigen Abbau von Päonidin, Delphinidin und Cyanidin wurde nur eine geringe Substratabhängigkeit gefunden. Die Ergebnisse werden im Zusammenhang mit der zellulären Lokalisierung der Gamay-Peroxidase und mit ihrer möglichen Rolle beim Anthocyaninmetabolismus in der Pflanze diskutiert.

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Published

2015-10-08

Issue

Section

Article