The degrees of development of the seed-coat and the endosperm as separate subtraits of stenospermocarpic seedlessness in grapes

Authors

  • M. J. Striem
  • P. Spiegel-Roy
  • I. Baron
  • N. Sahar

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1992.31.149-155

Keywords:

grape breeding, Vitis vinifera, seedlessness, stenospermocarpy, grapes

Abstract

The degree of development of the seed components, viz. seed coat and endosperm, were evaluated in seeds and seed traces of stenospermocarpic grapes of Vitis vinifera. The seeds in seedless and in seeded berries were classified visually into four categories of size: normal seeds, large traces, medium traces and small traces. Seeds with fully developed and sclerified seed coats were observed to bear endosperm at various developmental stages, and in seeds with soft and less developed seed coats also fully developed endosperms were observed.
We found that the hardness of the seed coat and the degree of development of the endosperm were transmitted as separate traits to the progenies. Two seeded cultivars (Oz, Early Muscat) were chosen as female parents because they differed in seed hardness and in degree of development of their endosperm. The normal seeds of Oz are comparatively harder and contain less developed endosperm than those of Early Muscat. Each cultivar was crossed with the same pollen donor parent (Flame Seedless). 23.7 % of the Oz progeny were normally seeded offsprings bearing undeveloped or partially developed endosperm, while only 1.2 % of the Early Muscat progeny had such a composition of seed components. This suggests that seedlessness in grapes could be more precisely analysed using the hardness of the seed coat and the degree of development of the endosperm as subtraits of seedlessness.

Die Entwicklungsgrade von Kernhülle und Endosperm als separate Untereigenschaften von stenospermokarper Kernlosigkeit bei Reben

Die Entwicklungsgrade von Kernhüllen und Endosperm stenospermokarper Vitis vinifera-Sorten wurden untersucht. Die Kerne kernloser und kernhaltiger Beeren wurden visuell in 4 Größenkategorien eingeteilt: normal entwickelte Kerne, große, mittlere und kleine Kernspuren. Es wurde festgestellt, daß Kerne mit erhärteten, sklerifizierten und vollentwikkelten Kernhüllen mit Endosperm unterschiedlicher Entwicklungsgrade auftreten. In Kernen mit weichen oder wenig entwickelten Hüllen wurde auch vollentwickeltes Endosperm gefunden.
Wir fanden, daß die Härte der Kernhülle und der Entwicklungsgrad des Endosperms den Nachkommen getrennt vererbt werden. Zwei kernhaltige Rebsorten (Oz und Early Muscat) wurden als weibliche Eltern gewählt, weil sie sich klar unterscheiden: die normalen Kerne von Oz sind härter und enthalten weniger entwickeltes Endosperm als die von Early Muscat. Jede Rehsorte wurde mit demselben Pollenspender (Flame Seedless) gekreuzt. 23,7% der Oz, aber nur 1,2% der Early Muscat hatten normale Kerne mit teilweise unentwickeltem Endosperm.
Unsere Resultate deuten darauf hin, daß Kernlosigkeit in Weintrauben besser analysiert werden kann, wenn man Untereigenschaften (Härtegrad der Kernhülle und Entwicklungsgrad des Endosperms) benutzt.

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Published

2015-10-08

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