Identification of a novel vitispirane precursor in Riesling wine

Authors

  • D. Waldmann
  • P. Winterhalter

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1992.31.169-174

Keywords:

wine, bottle aging, glycosides, vitispiranes, flavour, precursors

Abstract

Glycoconjugated forms of diastereoisomeric 1-(3-hydroxybutyl)-6,6-dimethyl-2-methylene-3-cyclohexen-1-ols have been identified as new natural vitispirane precursors in Riesling wine. Model degradation studies carried out with synthetic references of the precursors showed the easy formation of isomeric vitispiranes at pH conditions of wine. Based on these results a hypothetic pathway for vitispiranes in Riesling wine is proposed.

Identifizierung eines neuen Vitispiranvorläufers in Rieslingwein

Zwei Diastereomere von 1-(3-Hydroxybutyl)-6,6-dimethyl-2-methylen-3-cyclohexen-1-ol wurden erstmals als Aglykone in Glykosidextrakten von Rieslingwein identifiziert. Modellreaktionen bei pH 3,2 lieferten die isomeren Vitispirane als Hauptabbauprodukte. Aufgrund dieser Ergebnisse wird ein erweitertes Modell zur Vitispiranbildung in Rieslingwein vorgestellt.

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Published

2015-10-09

Issue

Section

Article