Neue Monoterpendiole in Traubenmosten und Weinen und ihre Bedeutung für die Genese einiger cyclischer Monoterpenäther

Authors

  • A. Rapp
  • H. Mandery
  • H. Ullemeyer

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1984.23.84-92

Abstract

Mit Hilfe gaschromatographisch-massenspektrometrischer Untersuchungen konnten wir 4 weitere Monoterpendiole erstmals im Traubenmost und Wein (Rebsorte Morio-Muskat) nachweisen:

  • 3, 7-Dimethyl-7-octen-1,6-diol
  • (Z)-3,7-Dimethyl-2,7-octadien-1,6-diol -
  • (E)-3,7-Dimethyl-2, 7-octadien-1,6-diol
  • (E,E)-3, 7-Dimethyl-2,5-octadien-1, 7-diol

Die Bedeutung dieser Diole im Hinblick auf die Entstehung einiger Monoterpenäther des Trauben- und Weinaromas wird diskutiert. Die identifizierten Verbindungen fügen sich in den von ÜHLOFF und Mitarbeitern vorgeschlagenen Bildungsweg einiger Monoterpenäther durch Photooxidation von Monoterpenalkoholen ein. Über das Vorkommen dieser Monoterpendiole in biologischem Material wurde bisher nicht berichtet.

New monoterpenoic alcohols in grape must and wine and their significance for the biogenesis of some cyclic monoterpene ethers

With the aid of GC-MS analyses it was possible to identify the following additional monoterpene diols in Morio-Muskat grape must and wine:

  • 3, 7-Dimethyl-7-octene-1,6-diol
  • (Z)-3, 7-Dimethyl-2, 7-octadiene-1,6-diol
  • (E)-3, 7-Dimethyl-2,7-octadiene-l,6-diol
  • (E,E)-3,7-Dimethyl-2,5-octadiene-1,7-diol
The significance of these diols with respect to the formation of some monoterpene ethers in grape and wine aroma is discussed. The presence of the identified diols can be accounted for in terms of the pathway for some monoterpene ethers by photooxidation of monoterpene alcohols as proposed by ÜHWFF and collaborators. The occurrence of these monoterpene diols in biological material has not been reported before.

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Published

2016-02-08

Issue

Section

Article