Diurnal changes in water relations and abscisic acid in field grown <i>Vitis vinifera</i> cvs. <p>I. Leaf water potential components and leaf conductance under humid temperate and semiarid conditions</p>

Authors

  • H. Düring
  • B. R. Loveys

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1982.21.223-232

Abstract

Diurnal changes of water potential (Ψw) and its components (Ψs, Ψp) and leaf conductance were analysed under the humid temperate climate of Germany (Geilweilerhof) and the semiarid climate of South Australia (Adelaide) comparing the two cultivars, Riesling and Silvaner, which appear to differ in their adaptation to drought.

  1. At Geilweilerhof predawn water potential was close to 0 and leaf conductance very low. Stomata opened during the morning as light intensity and temperature increased. At 3 p. m. stomata started to close, leaf conductance declining earlier in Silvaner than in Riesling. Ψw of Silvaner was slightly lower during the day than that of Riesling except during the late afternoon.
  2. Under the semiarid conditions of Adelaide predawn Ψw. was -6 bar (Riesling) and -7bar (Silvaner); it decreased rapidly to -14 bar (Riesling) and -16 bar (Silvaner) at 10 a. m.; leaf conductance at thattime had reached its maximum which in Riesling was distinctly higher than in Silvaner. lt rapidly declined thereafter in Riesling and more slowly in Silvaner. Ψw remained low until the late afternoon, Silvaner always having lower values than Riesling.
  3. While there were no distinct diurnal changes in the osmotic potential (Ψs), turgor potential (Ψp) decreased during the day, Ψp of Silvaner always being lower than that of Riesling. After 10 a. m. under semiarid conditions, Ψp of Silvaner was close to 0.4. The osmotic potential of leaves was generally lower under semiarid conditions indicating osmotic adjustment. In Riesling, the osmotic potential was generally lower and tissue elasticity higher than in Silvaner.
  4. Under semiarid conditions fruitload increased Ψs and lowered Ψp in the leaves of Silvaner but not in Riesling.

Der Tagesgang des Wasserhaushaltes und der Abscisinsäure bei Vitis-vinifera-Sorten im Freiland
I. Die Komponenten des Blattwasserpotentials und die stomatäre Leitfähigkeit unter gemäßigt humiden und semiariden Bedingungen

Unter den gemäßigt humiden Klimabedingungen Deutschlands (Geilweilerhof) und im semiariden Klima Südaustraliens (Adelaide) wurden der diurnale Verlauf des Wasserpotentials (Ψw) und seiner Komponenten, das osmotische Potiential (Ψs) und das Turgorpotential (Ψp), sowie die stomatäre Leitfähigkeit untersucht; hierzu wurden die Sorten Riesling und Silvaner miteinander verglichen, die sich offenbar hinsichtlich ihrer Anpassungsfähigkeit an Trockenheit unterscheiden.

  1. Auf dem Geilweilerhof lag das Ψwvor Sonnenaufgang nahe bei 0 bar, und die stomatäre Leitfähigkeit war sehr niedrig. Mit zunehmender Lichtintensität und Temperatur öffneten sich die Stomata am Vormittag. Um 15 Uhr begannen die Stomata sich zu schließen, wobei die stomatäre Leitfähigkeit bei Silvaner rascher abnahm als bei Riesling. Mit Ausnahme des späten Nachmittags lag das Ψw des Silvaners im Tagesverlauf geringfügig unter dem des Rieslings.
  2. Unter den semiariden Bedingungen Adelaides betrug das Ψw vor Sonnenaufgang -6 bar (Riesling) bzw. - 7 bar (Silvaner); es nahm um 10 Uhr rasch auf -14 bar (Riesling) bzw. -16 bar (Silvaner) ab; die stomatäre Leitfähigkeit hatte zu dieser Zeit Maximalwerte erreicht, die bei Riesling deutlich höher lagen als bei Silvaner. Danach nahm die stomatäre Leitfähigkeit bei Riesling rasch, bei Silvaner etwas langsamer ab. Die Ψw-Werte blieben bis zum späten Nachmittag niedrig, wobei Silvaner stets geringere Werte aufwies als Riesling.
  3. Während Ψs keine deutlichen Veränderungen im Tagesverlauf erkennen ließ, nahmen die ljlpWerte insgesamt ab; die Ψp-Werte des Silvaners lagen hierbei stets unter denen des Rieslings. Unter semiariden Bedingungen lag Ψp bereits ab 10 Uhr nahe bei 0 bar.
  4. Unter semiariden Bedingungen waren die Ψs-Werte der Blätter grundsätzlich vermindert, was auf eine osmotische Anpassung hindeutet. Bei Riesling war das osmotische Potential niedriger und die Gewebeelastizität höher als bei Silvaner.
  5. Unter semiariden Bedingungen löste der Traubenbehang einen Anstieg der Ψs-Werte und eine Abnahme der Ψp-Werte bei Silvaner, nicht jedoch bei Riesling aus.

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Published

2016-02-09

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