Advancing the time of ripeness of grapes by the application of methyl 2-(ureidooxy) propionate (a growth retardant)

Authors

  • J. S. Hawker CSIRO, Division of Horticultural Research, Adelaide, Australia
  • C. R. Hale CSIRO, Division of Horticultural Research, Adelaide, Australia
  • G. H. Kerridge CSIRO, Division of Horticultural Research, Adelaide, Australia

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1981.20.302-310

Abstract

Methyl 2-(ureidooxy) propionate (MUP), a plant growth retardant, hastened the ripening of grape berries of Vitis vinifera L. cultivars Mataro and Sultana by about 2 weeks and 1 week, respectively. The vines were sprayed with 0.1 % solution of MUP about halfway :through the first rapid growth phase of the fruit and again 2 weeks later. Terminal and lateral shoot growth was inhibited. Ripening of berries was advanced as measured by development of colour, and changes in titratable acid and reducing sugar content. The earlier ripening of the berries may have been due to hormonal changes but the advancement was much greater than that found previously with abscisic acid or ethylene applied during the slow growth stage of berry development.

Die Beschleunigung des Reifezeitpunktes von Trauben durch die Anwendung von
Methyl-2-(ureidooxy)-Propionat, einen Wachstumsdämpfer

Methyl-2-(ureidooxy)-Propionat (MUP), welches das Pflanzenwachstum verlangsamt, beschleunigte bei den Vitis-vinifera-Sorten Mataro und Sultana die Beerenreife um etwa 2 Wochen bzw. 1 Woche. Die Reben wurden etwa in der Mitte der ersten raschen Wachstumsphase der Beeren und ein weiteres Mal 2 Wochen später mit einer 0,1%igen MUP-Lösung besprüht. Das terminale und laterale Triebwachstum war gehemmt. Die Beerenreife war beschleunigt, wie die Entwicklung der Beerenfarbe und die Veränderungen im Gehalt an titrierbarer Säure und reduzierenden Zuckern zeigten. Die frühzeitigere Beerenreife könnte auf hormonale Veränderungen zurückgehen; allerdings war die Reife viel stärker beschleunigt als im Fall früherer Versuche, in denen während der langen Wachstumsphase der Beerenentwicklung Abscisinsäure oder Äthylen angewandt worden waren.

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Published

2016-06-22

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