Seasonal changes in carbohydrate and mineral composition of overvigorous and devitalized Anab-e-Shahi grapevines in relation to uniruitiulness

Authors

  • K. S. Bains Department of Horticulture, Punjab Agricultural University, Ludhiana, India
  • A. S. Bindra Department of Horticulture, Punjab Agricultural University, Ludhiana, India
  • J. S. Bal Department of Horticulture, Punjab Agricultural University, Ludhiana, India

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1981.20.311-319

Abstract

Total carbohydrates in shoots, canes and old wood were higher in fruitful vines than in overvigorous or devitalized ones. The highest percentage of total carbohydrates was observed from December to February in all three types of vines. The minimum values for total carbohydrates in shoots of bearing vines were recorded in May. Total sugars were highest in bearing vines, followed by overvigorous and devitalized ones, respectively. Non-bearing (overvigorous and devitalized) vines had maximum sugar content in February, while bearing vines reached the maximum in January. Non-reducing sugars were practically absent in all vines from March to September. The first evidence of their presence was obtained in October.
Nitrogen concentration was higher in overvigorous vines, followed by bearing and devitalized ones, respectively. Its level in devitalized vines was very low throughout the year. Also the nttrogen status of devitalized vineyard was very low, as observed in soil analysis. In bearing and overvigorous vines the percentage nitrogen was higher in shoots than in old wood. There was no significant difference in the phosphorus levels of bearing and overvigorous vines. Potassium level of overvigorous vines was slightly higher than that of bearing and devitalized vines.
Overvigorous vines had low carbohydrates and very high ni,trogen, bearing vines had moderate carbohydrates and moderate nitrogen, while the devitalized vines had low carbohydrates and very low nitrogen level.

Die jahreszeitlichen Veränderungen der Kohlenhydrat- und Mineralstoffzusammensetzung bei luxurierenden und kümmernden Anab-e-Shahi-Reben in Beziehung zu ihrer Unfruchtbarkeit

Der Gesamtkohlenhydratgehalt in grünen Trieben, Tragruten und altem Holz war bei fruchttragenden Anab-e-Shahi-Reben größer als bei luxurierenden oder kümmernden Reben. Die höchste Konzentration der Gesamtkohlenhydrate wurde bei allen drei Rebtypen von Dezember bis Februar beobachtet; in den Trieben der traubentragenden Reben wurden im Mai die niedrigsten Werte festgestellt. Die Gesamtzuckerkonzentration nahm in der Reihenfolge fruchttragende, luxurierende, kümmernde Reben ab. Bei nicht-traubentragenden (luxurierenden und kümmernden) Reben war der Zuckergehalt im Februar am größten; traubentragende Reben erreichten ihr Zuckermaximum schon im Januar. Nichtreduzierende Zucker fehlten bei allen Reben von März bis September praktisch vollständig und waren erst von Oktober an nachzuweisen.
Luxurierende Reben zeigten einen höheren Stickstoffgehalt als traubentragende und kümmernde Reben. Die letzteren wiesen das ganze Jahr über sehr niedrige Stickstoffkonzentrationen auf. Bodenanalysen ergaben, daß auch ihre Parzelle sehr schwach mit Stickstoff versorgt war. Bei fruchttragenden und luxurierenden Reben enthielten die grünen Triebe prozentual mehr Stickstoff als das alte Holz. Zwischen eiern Phosphorgehalt normaler und luxurierender Reben bestand kein signifikanter Unterschied. Bei den luxurierenden Reben war der Kaliumgehalt etwas höher als bei den traubentragenden und kümmernden Reben.
Luxurierende Reben besaßen wenig Kohlenhydrate und sehr viel Stickstoff, traubentragende Reben wiesen mittlere Kohlenhydrat- und Stickstoffkonzentrationen auf, während die kümmernden Reben einen niedrigen Kohlenhydrat- und einen sehr geringen Stickstoffgehalt zeigten.

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Published

2016-06-22

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