Stomatafrequenz bei Blättern von Vitis-Arten und -Sorten

Authors

  • H. Düring Bundesforschungsanstalt für Rebenzüchtung Geilweilerhof, Siebeldingen

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1980.19.91-98

Abstract

 

Bei 14 Vitis-Arten und -Sorten wurden die Stomata der Blätter gezählt. Hierbei wurde zwischen einzelnen Blattpartien, jungen und ausgewachsenen Blättern sowie Gewächshaus- und Freilandpflanzen unterschieden.

  1. Die Blätter der untersuchten V.-Formen sind als hypostomatisch anzusprechen; d. h. die Stomata liegen ausschließlich auf der Blattunterseite.
  2. Bei ausgewachsenen Blättern von Freilandpflanzen ergeben sich Stomatazahlen, die zwischen 173,6 (V. rupestris) und 349,3/mm2 (V. cinerea) liegen; bei der Mehrzahl der Formen liegt die Stomatafrequenz zwischen 200 und 250/mm2.
  3. Die Stomatafrequenz einzelner Blattpartien ist nur in wenigen Fällen unterschiedlich.
  4. Bei ausgewachsenen Blättern ist bei den V.-vinifera-Sorten eine höhere, bei allen anderen Arten eine geringere Stomatafrequenz festzustellen.
  5. Junge und ausgewachsene Blätter von Freilandpflanzen besitzen in allen Fällen mehr Stomata/mm2 als die entsprechenden Blätter von Gewächshauspflanzen.

Stomata frequency of leaves of Vitis species and cultivars

The number of stomata per unit leaf area of 14 Vitis species and cultivars were counted, distinguishing between different parts of a leaf, between young and mature leaves and between leaves taken from the greenhouse and from the field.

  1. Leaves of all vines were shown to be hypostomatal, i. e. stomata were located on the lower leaf epidermis only.
  2. Stomatal frequency of adult leaves taken from field-grown plants ranged from 173.6 (V. rupestris) to 349.3 (V. cinerea) per mm2, the majority of species and cultivars indicating a stomatal frequency of 200-250 per mm2.
  3. In most cases there was no difference in the number of stomata per mm2 located near to the central vein, in the middle part of a leaf half or near to the margln of a leaf.
  4. Except of V. vinifera cultivars mature leaves had a smaller number of stomata per mm2 compared to young leaves.
  5. Young and mature leaves of field-grown grapevines had always more stomata per mm2 than corresponding leaves taken from the greenhouse.

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Published

2016-06-22

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Article