The distribution of dimethyl sulphide in some New Zealand wines

Authors

  • D. J. Spedding Department of Chemistry, University of Auckland, Auckland, New Zealand N. Z., Ministry of Agriculture and Fisheries, Research Division, Ruakura Agricultural Research Centre, Hamilton, New Zealand
  • R. Eschenbruch Department of Chemistry, University of Auckland, Auckland, New Zealand N. Z., Ministry of Agriculture and Fisheries, Research Division, Ruakura Agricultural Research Centre, Hamilton, New Zealand
  • A. Purdie Department of Chemistry, University of Auckland, Auckland, New Zealand N. Z., Ministry of Agriculture and Fisheries, Research Division, Ruakura Agricultural Research Centre, Hamilton, New Zealand

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1980.19.241-245

Abstract

All New Zealand experimental wines of the vintages 1975-1980 tested showed the presence of DMS in at least one vintage year, whether the wines were red or white. There was a general trend for older wines to have a higher probability for the presence of DMS than younger wines. The variability in the presence of DMS was suggested to be related to the processing of the wines. Dimethyl sulphoxide seems to be the precursor of DMS formed during bottle aging.
Carbonyl sulphide found in grape juices was thought to be lost during fermentation because of its high volatility.

Über das Vorkommen von Dimethylsulfid in einigen neuseeländischen Weinen

Von allen auf das Vorkommen von Dimethylsulfirl (DMS) untersuchten neuseeländischen weißen und roten Versuchsweinen der Jahrgänge 1975-1980 zeigte zumindest ein Jahrgang die Anwesenheit dieser Aromakomponente. Ältere Weine scheinen ganz allgemein häufiger DMS zu enthalten als junge. Es wird vermutet, daß die hohe Streubreite von der Weinbereitung abhängt. Dimethylsulfoxid scheint die Vorstufe von DMS zu sein, das während des Alterungsprozesses auf der Flasche entstehen könnte.
In einigen Mosten wurde Carbonylsulfid nachgewiesen, das jedoch wegen seiner hohen Flüchtigkeit mit dem Gärgas entweichen dürfte.

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Published

2016-06-22

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Article