Objective quality rating of Pinotage wine

Authors

  • J. Marais Oenologlcal and Viticultural Research Institute, Stellenbosch, Republic of South Africa
  • P. C. van Rooyen Oenologlcal and Viticultural Research Institute, Stellenbosch, Republic of South Africa
  • C. S. du Plessis Oenologlcal and Viticultural Research Institute, Stellenbosch, Republic of South Africa

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1979.18.31-39

Abstract

Relationships between wine composition and three quality parameters were investigated employing a linear multiple regression statistical model. For this purpose a least squares curve fitting computer programme was applied to analyses of 17 Pinotage wines for 6 fatty add esters. Overall quality, taste and aroma ratings were determined by a taste panel and utilized as dependent variables. lt was found that 2 esters viz. n-hexylacetate and ethyl-n-octanoate allowed excellent prediction equations to be set up for the quality ratings when incorporated into multiple regression equations.

Objektive Beurteilung der Weinqualität bei der Sorte Pinotage

Die Beziehungen zwischen der Weinzusammensetzung und drei Parametern der Weinqualität wurden untersucht, wobei das statistische Modell einer mehrfachen linearen Regression verwendet wurde. Zu diesem Zweck wurden die bei 17 Weinen der Sorte Pinotage gewonnenen Analysenergebnisse über 6 Fettsäureester in ein Computerprogramm zur optimalen Kurvenanpassung eingegeben. Durch ein Gutachtergremium wurden die Gesamt-Weinqualität, der Geschmack und der Geruch bewertet; die Daten dieser Qualitätsbeurteilung wurden als abhängige Veränderliche benützt. Es wurde festgestellt, daß 2 Ester, nämlich n-Hexylacetat und Äthyl-n-octanoat eine ausgezeichnete Vorhersage der Weinqualität ermöglichten, wenn ihre Werte in Mehrfachregressions-Gleichungen eingesetzt wurden.

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Published

2016-06-22

Issue

Section

Article