Influence of various training systems on yield and quality of Muscat Hamburg grapes

Authors

  • A. S. Bindra Department of Horticulture, Punjab Agricultural University, Ludhiana, India
  • S. S. Brar Department of Horticulture, Punjab Agricultural University, Ludhiana, India

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1979.18.234-237

Abstract

Effect of different training systems on the performance of Muscat Hamburg was studied as regards yield and quality for six years. Although the space allotted and fertilizer applied per vine were the same, the vines trained on bower system gave yields five times as high (9.0 kg/vine) as those trained on head system (1.8 kg/vine). Unilateral Kniffin, unilateral telephone, bilateral telephone and bilateral Kniffin gave yields of 5.4, 5.6, 5.8 and 6.7 kg/vine, respectively. There was no measurable effect on quality of fruit.

Der Einfluß verschiedener Erziehungssysteme auf Ertrag und Qualität der Rebsorte
Muskat Hamburg

In einem sechsjährigen Versuch wurde der Einfluß verschiedener Erziehungssysteme auf die Ertrags- und Qualitätsleistung von Muskat Hamburg verfolgt. Obwohl die Fläche und die Düngergabe je Rebe durchweg gleich waren, erbrachten die Reben bei Pergolaerziehung im Durchschnitt den fünffachen Ertrag wie bei Kopferziehung (9,0 kg/Rebe gegenüber 1,8 kg). Bei einseitiger Kniffin-, einseitiger „Telephon"-, zweiseitiger „Telephon"- bzw. zweiseitiger Kniffin-Erziehung wurden Durchschnittserträge von 5,4, 5,6, 5,8 bzw. 6,7 kg/Rebe erzielt. Ein meßbarer Einfluß der Erziehungsform auf die Beerenqualität lag nicht vor.

Downloads

Published

2016-06-22

Issue

Section

Article