The relationship of resveratrol production to infection of grapevine leaves by <i>Botrytis cinerea</i>

Authors

  • P. Langcake Shell Biosciences Laboratory, Sittingbourne, Kent, U.K.
  • W. V. McCarthy Shell Biosciences Laboratory, Sittingbourne, Kent, U.K.

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1979.18.244-253

Abstract

The stilbene resveratrol is one of the stress metabolites produced by grapevine (7, 8). The distribution of resveratrol in spreading lesions caused by Botrytis cinerea on detached grapevine leaves has been examined. Both the highest absolute amounts and the highest concentrations of resveratrol were found in the apparently healthy zone of tissue up to 5 mm in advance of the visibly rotted area. The distribution of resveratrol corresponded with the distribution of blue fluorescence observable macroscopically under long wavelength (366 nm) UV irradiation.
The relationship between the concentration of resveratrol around B. cinerea lesions on grapevine leaves and susceptibility of those leaves to infection was investigated. Susceptibility decreased with age of the leaf and varied between the varieties of grapevine studied. In both cases, there was an inverse relationship between the concentration of resveratrol around the lesion and susceptibility. The probable role of resveratrol as the precursor of antifungal stress metabolites, the viniferins, in the disease resistance of grapevine is discussed.

Die Beziehungen zwischen der Bildung von Resveratrol und dem Befall von Rebenblättern durch Botrytis cinerea

Das Stilben Resveratrol gehört zu den Stoffwechselprodukten, die von der Rebe unter Streßbedingungen gebildet werden. An isolierten Blättern von Vitis vinifera wurde die Verteilung von Resveratrol in den sich ausbreitenden Läsionen, die durch Botrytis cinerea verursacht werden, geprüft. In einer bis zu 5 mm breiten scheinbar gesunden Gewebezone, die den visuell geschädigten Blattbezirk umgibt, wurden sowohl die höchsten Absolutmengen als auch die höchsten Konzentrationen von Resveratrol gefunden. Die Verteilung von Resveratrol entsprach dem Auftreten einer Blaufluoreszenz, die bei langwelliger UV-Bestrahlung (366 nm) makroskopisch beobachtet werden kann.
Die Beziehung zwischen der Resveratrolkonzentration, die im Umkreis der Botrytis-Läsionen an Rebenblättern vorliegt, und der Anfälligkeit dieser Blätter für die Pilzinfektion wurde untersucht. Die Pilzanfälligkeit nahm mit dem Alter der Blätter ab und variierte zwischen den untersuchten Rebsorten. In beiden Fällen stand die Resveratrolkonzentration im Umkreis der Läsion im umgekehrten Verhältnis zum Anfälligkeitsgrad. Die Rolle, die Resveratrol als Präcursor pilzfeindlicher Streßmetabolite, der Viniferine, bei der Krankheitsresistenz der Rebe spielen dürfte, wird diskutiert.

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Published

2016-06-22

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Article