lnfluence of Salt Creek rootstock on composition and quality of Shiraz grapes and wine
DOI:
https://doi.org/10.5073/vitis.1978.17.139-146Abstract
Salt Creek rootstock modified the composition and quality of Shiraz grapes and wine. At harvest, grapes from vines grown on Salt Creek stock had a higher pH and higher levels of titratable acidity, malate and potassium and a lower level of soluble solids than grapes from vines grown on their own roots. Wines made from these grapes showed similar differences in composition. In addition, wines made from vines on Salt Creek had lower concentrations of phenolic compounds, anthocyanins (total and ionised) and chloride than wines from ungrafted vines. The Salt Creek wines were less dense in colour, duller in hue and had a greater "chemical age". Sensory evaluations also revealed differences between the wines. Wines from vines on Salt Creek were scored lower than the wines from ungrafted vines. Only part of the difference was due to colour.
Der Einfluß der Unterlage Salt Creek auf die Zusammensetzung und Qualität von Trauben und Wein der Sorte Shiraz
Die Unterlage Salt Creek modifizierte die Zusammensetzung und Qualität der Trauben und des Weines der Rebsorte Shiraz. Bei der Ernte hatten die Trauben auf Salt-Creek-Unterlage einen höheren pH-Wert und höhere Gehalte an titrierbarer Säure, Malat und Kalium, aber weniger lösliche Trockensubstanz als die Trauben wurzelechter Shiraz-Reben. Die aus diesen Trauben hergestellten Weine zeigten in ihrer Zusammensetzung ähnliche Unterschiede. Darüber hinaus hatten Weine von Pfropfreben niedrigere Konzentrationen an phenolischen Verbindungen, Anthocyanen (insgesamt und ionisiert) sowie Chloriden als Weine von wurzelechten Reben. Die Salt-Creek-Weine hatten eine weniger intensive Färbung, einen stumpferen Farbton und ein höheres „chemisches Alter". Auch bei der sensorischen Prüfung wurden Unterschiede zwischen diesen Weinen festgestellt. Die Weine von Reben auf Salt Creek wurden niedriger bewertet als Weine von wurzelechten Reben. Die unterschiedliche Beurteilung war nur teilweise auf Färbungsunterschiede zurückzuführen.
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