The petiole and leaf blade relationships for the determination oi phosphorus and zinc status of vineyards

Authors

  • I. Z. Atalay Department of Plant Nutrition, Agricultural Faculty, Aegean University, Izmir, Turkey

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1978.17.147-151

Abstract

For the determination of phosphorus and zinc nutrition in vineyards, petiole and leaf blade relationships of these nutrients and their ratios were investigated.
Significant correlations were found at 1 % levels between the phosphorus contents in petioles and leaf blades (r = 0.931 **) and also between the zinc contents in leaf blades and petioles (r = 0.445**). From the regression equations of these relationships, 0.215 % for phosphorus and 43 ppm for zinc were obtained as the levels at which petiole and leaf blade nutritional contents were equal to each other.
In the phosphorus rich vineyards, the petiole-P is higher than the leaf blade-P and in the zinc rich vineyards, the leaf blade-Zn is higher than the petiole-Zn. However, just the opposite situation happens in the poorly fertilized vineyards.

Beziehungen zwischen Blattstiel und Blattspreite zur Beurteilung der Phosphor und
Zinkversorgung bei Weinreben

Zur Beurteilung der Phosphor- und Zinkversorgung von Reben wurden der Gehalt dieser Nährstoffe im Blattstiel und in der Blattspreite sowie die gegenseitigen Beziehungen dieser Elemente untersucht.
Es konnte eine statistisch gesicherte Korrelation (P = 1 %) zwischen Blattstiel und Blattspreite hinsichtlich des Phosphorgehaltes (r = 0,931 **) und des Zinkgehaltes (r = 0,445**) aufgezeigt werden. Aus den Regressionsgeraden war zu entnehmen, daß Phosphor und Zink in den beiden Blatteilen dann in gleichen Mengen vorlagen, wenn der Gehalt an Phosphor 0,215 % und an Zink 43 ppm betrug.
Bei den mit Phosphor genügend versorgten Weinbergen zeigte die Blattspreite einen niedrigeren Phosphorgehalt als der Blattstiel, während bei ausreichender Zinkversorgung in der Blattspreite mehr Zink als im Blattstiel enthalten war. Im Falle der ungenügend versorgten Weinberge lagen zwischen den beiden Nährstoffen umgekehrte Beziehungen vor.

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Published

2016-06-22

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