Cytokinins, growth, flower and fruit formation in <i>Vitis vinifera</i>

Authors

  • D. Lilov Institute of Plant Physiology, Bulgarian Academy of Sciences, Sofia, Bulgaria
  • Temenuschka Andonova Institute of Plant Physiology, Bulgarian Academy of Sciences, Sofia, Bulgaria

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1976.15.160-170

Abstract

Investigations were carried out on content and changes of the endogenous cytokinins in roots, buds, shoots, leaves, inflorescences and clusters of Vitis vinifera during bud burst, prior to anthesis, during full bloom, growth of the berries to 8-12 mm, ripening of the grapes, during leaf-fall and the period of relative rest. In order to obtain plants, differing in growth, flower and fruit formation, half of the vines were treated with CCC prior to bud burst. Consequently, the growth of the treated plants was inhibited by 12.6%, the number of the inflorescences was increased by 37.9%, the number of the clusters by 39.2% and the yield of the grapes by 34.1%.
The plants showing inhibited growth and stimulated flower and fruit formation contain for all the phases investigated more cytokinins compared to the control: roots 0.021 1-1.g/g fresh material or 10.2%, buds 0.023 11g/g or 17.3%, shoots 0.040 p.g/g or 34.2%, leaves 0.024 ,ug/g or 9.8%, inflorescences and clusters 0.05 1-ig/g or 22.0%. Different amounts of cytokinins were established in the individual parts of ripe berries (skin, seeds and pulp).

Cytokinine, Wachstum, Blüten- und Fruchtbildung bei Vitis vinifera

Es wurden Untersuchungen über den Gehalt und die Änderungen der endogenen Cytokinine in den Wurzeln, Knospen, Trieben, Blättern, Blüten und Trauben von Vitis vinifera während des Austriebes, vor der Blüte, während der Vollblüte, des Beerenwachstums bis auf eine Größe von 8-12 mm, während der Traubenreife, des Blattfalles und der relativen Ruhe durchgeführt. Hierbei wurden Pflanzen verwendet, die sich in ihrem Wachstum sowie der Blüten- und Fruchtbildung unterschieden. Zu diesem Zweck wurde ein Teil der Reben vor dem Austrieb mit Chlorcholinchlorid (CCC) behandelt, wodurch das Längenwachstum um 12,6% verringert, die Anzahl der Blüten dagegen um 37,9%, die der Trauben um 39,2% und der Ertrag um 34,1 % erhöht wurden.
Die Pflanzen mit gehemmtem Längenwachstum und geförderter Blüten- und Fruchtbildung enthielten im Durchschnitt mehr Cytokinine als die Kontrollpflanzen, u. z.: Wurzeln 10,2%, Knospen 17,3%, Triebe 34,2%, Blätter 9,80/o, Blüten und Trauben 22,0 %. Auch in Samen, Fleisch und Haut reifer Beeren wurden unterschiedliche Cytokininkonzentrationen festgestellt.

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Published

2016-11-10

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Section

Article