Long-term storage of table grape cultivars and the use of liquid-S0<sub>2</sub> and solid -in-package-S0<sub>2</sub> generators

Authors

  • Sylvia Guelfat-Reich Agricultural Research Organization, The Volcani Center, Bet Dagan, Israel
  • B. Safran Agricultural Research Organization, The Volcani Center, Bet Dagan, Israel
  • Sole Gattenio Agricultural Research Organization, The Volcani Center, Bet Dagan, Israel
  • N. Metal Agricultural Research Organization, The Volcani Center, Bet Dagan, Israel

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1975.14.220-227

Abstract

Danugue, Waltham Cross, Alphonse Lavallee and Sultanina cvs. of table
grapes were kept for several weeks in cold storage. To control rots, liquid- or
solid-SO2 generators were used. The appropriate method of SO2 application has to
be chosen according to the cultivar. Of the cvs. examined, Alphonse Lavallee was
the most suitable for long-term storage. Sultanina had a more restricted storage
period because of its susceptibility to decay and SO2 injury, Waltham Cross suffered
from berry browning, and Danugue from split berries.

Langfristige Lagerung von Tafeltraubensorten unter Verwendung von Flüssig- und
Fest-S02-Spendern

Tafeltrauben der Sorten Danugue, Waltham Cross, Alphonse Lavellee und Sultanina wurden mehrere Wochen lang kühl gelagert. Um Fäulnisvorgänge zu unterbinden, wurden den Kartons SO2-Spender auf flüssiger oder fester Basis beigepackt. Die Methode der SO2-Anwendung -muß der jeweiligen Traubensorte angepaßt werden. Von den geprüften Sorten eignete sich Alphonse Lavallee am besten für die langfristige Lagerung. Sultanina war wegen ihrer Anfälligkeit gegen Fäulnis und Schädigung durch SO2 nur beschränkt lagerungsfähig. Bei Waltham Cross traten in größerem Umfang gebräunte, bei Danugue geplatzte Beeren auf.

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Published

2016-11-10

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