Concentric cracking of grape berries

Authors

  • J. G. Swift CSIRO Division of Horticultural Research, Adelaide, Australia
  • P. May CSIRO Division of Horticultural Research, Adelaide, Australia
  • E. A. Lawton CSIRO Division of Horticultural Research, Adelaide, Australia

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1974.13.30-35

Abstract

Light microscopy has been used to study the anatomy of "cracks" and "splits" in grape berries. In cracking, fine concentric surface cracks in the skin are formed around the base of the pedicel or at the stylar end. Cracks usually involved rupture of the cuticle and epidermal layer of cells only. In splitting, the cuticle, epidermis, sub-epiclermis and outer pericarp cells were ruptured. Suberization was evident in the cells beneath cracks, but was not present in the cells around splits. Possible mechanisms of epidermal damage and penetration of microorganisms are discussed in relation to cracking ancl splitting.

Konzentrisches Aufreißen von Weinbeeren

Bei Traubenbeeren wurden Schrunden (,,cracks") und Platzwunden (,,splits") beobachtet, deren anatomische Verhältnisse lichtmikroskopisch untersucht wurden. Die Schrunden bilden sich als feine, konzentrische Oberflächenrisse um den Beerenansatz oder am apikalen Ende der Beere. In diesem Falle sind gewöhnlich nur die Kutikula und die epidermale Zellschicht aufgerissen. Die Platzwunden erstrecken sich dagegen auf Kutikula, Epidermis, Subepidermis und die äußeren Perikarpzellen. In den Zellen unterhalb der Schrunden ließ sich Verkorkung nachweisen, nicht jedoch in den an die Platzwunden angrenzenden Zellen. Mechanismen, die für die Beschädigung der Epidermis verantwortlich sein könnten, sowie das Eindringen von Mikroorganismen werden im Zusammenhang mit dem Auftreten von Schrunden und Platzwunden diskutiert.

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Published

2017-01-11

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