Effect of growth regulators on floral bud drop, fruit characters and quality of Thompson Seedless grape (<i>Vitis vinifera</i> L.).

Authors

  • J. S. Jawanda Regional Fruit Research Station, Punjab Agricultural University, Abohar, India
  • Raghbir Singh Regional Fruit Research Station, Punjab Agricultural University, Abohar, India
  • R. N. Pal Regional Fruit Research Station, Punjab Agricultural University, Abohar, India

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1974.13.215-221

Abstract

Effect of three growth regulators on the floral bud drop, duster, and berry characters as weil as fruit quality in Thompson Seedless grape was studied. The clusters were sprayed 18 and 10 days before anthesis (S1 and S2 stages) with GA3 (5, 10, 20, 50 ppm) and IAA and PCPA (2.5, 5, 10, 20 ppm each). All treatments reduced floral bud drop in comparison to control. However, significantly less drop (about 22 to 41 per cent) occurred when GA3 (20 and 50 ppm), IAA (10 and 20 ppm) and PCPA (20 ppm) were applied. A better response, though non-significant, was clearly demonstrated when the clusters were treated at the earlier pre-bloom stage (S1). Cluster weight and the berry weight were also significantly increased. GA3 at all concentrations and IAA (20 ppm) resulted in significant elongation of clusters. PCPA treatments suggestively increased TSS and lowered the acidity level, whereas GA3 and IAA did not have any appreciable effect on these attributes.

Einfluß von Wachstumsregulatoren auf das Durchrieseln der Blütenknospen sowie auf Traubenmerkmale und Qualität von Thompson Seedless (Vitis vinifera L.)

Der Einfluß von drei Wachstumsregulatoren auf das Abfallen der Blütenknospen sowie auf Merkmale und Qualität der Beeren und Trauben bei der Sorte Thompson Seedles wurde untersucht. Die Infloreszenzen wurden 18 und 10 Tage vor der Anthese (Stadien S1 und S2) mit GS3 (5, 10, 20, 50 ppm), IES und PCPA (je 2,5, 5, 10, 20 ppm) besprüht. Alle Behandlungen verringerten das Durchrieseln im Vergleich zur Kontrolle. Bei Anwendung von GS3 (20 und 50 ppm), IES (10 und 20 ppm) und PCPA (20 ppm) war das Verrieseln jedoch signifikant verringert (ca. 22-41 %). Ein deutlich verbessertes, allerdings nicht statistisch abzusicherndes Ergebnis zeigte sich, wenn die Infloreszenzen in dem früheren Vorblütenstadium (S1) behandelt wurden. Trauben- und Beerengewicht waren gleichfalls signifikant erhöht. GS3 (bei allen Konzentrationen) und IES (bei 20 ppm) hatten eine signifikante Verlängerung der Trauben zur Folge. PCPA-Behandlungen bewirkten eine schwache Erhöhung der TSS und eine geringfügige Erniedrigung der Säuren, während GS3 und  ES darauf keinen merklichen Einfluß hatten.

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Published

2017-01-11

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