Stomata and starch in grape berries

Authors

  • J. G. Swift CSIRO Division of Horticultural Research, Adelaide, Australia
  • M. S. Buttrose CSIRO Division of Horticultural Research, Adelaide, Australia
  • J. V. Possingham CSIRO Division of Horticultural Research, Adelaide, Australia

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1973.12.38-45

Abstract

Developing grape berries of the varieties Sultana and Cabernet Sauvignon were examined by light microscopy following plastic embedding. In ovaries and young berries stomata were detected by the presence of starch grains in their guard cells. In older berries lenticels formed beneath the stomata. Dependant on variety, lenticel numbers ranged between 2 and 16 per berry with up to half of these being associated with stomata.
At anthesis most cells of the pericarp of grape berries contained starch granules. These disappeared as the berries grew, and at maturity they were present only in the epidermis and a few layers of sub-epidermal cells.

Stomata und Stärke in Traubenbeeren

Dünnschnitte durch sich entwickelnde Traubenbeeren der Sorten Sultana und Cabernet Sauvignon wurden nach Einbettung in Kunstharz lichtmikroskopisch untersucht. An Fruchtknoten und jungen Beeren wurden die Stomata aufgrund der Stärkekörner in den Schließzellen aufgefunden. An älteren Beeren bildeten sich unter den Stomata Lenticellen. Je nach Sorte variierte die Anzahl der Lenticellen zwischen 2 und 16 pro Beere, wovon bis zur Hälfte mit Stomata vergesellschaftet sein konnten.
Bei der Anthese enthielten die meisten Zellen des Perikarps Stärkekörner. Diese verschwanden mit fortschreitendem Beerenwachstum; bei der Reife kamen sie nur noch in der Epidermis und in einigen subepidermalen Zellschichten vor.

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Published

2017-01-11

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