The heritability of fruit ripening date in <i>Vitis vinifera</i> L.

Authors

  • G. Fanizza Department of Viticulture and Enology, University of California, Davis, USA
  • P. Raddi Department of Viticulture and Enology, University of California, Davis, USA

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1973.12.93-96

Abstract

An analysis of the inheritance of fruit ripening date in V. vinifera grapes, based on data collected on 2200 genotypes from 55 families generated by crosses among 35 parents, reveals that this trait is controlled by genes highly additive in their effects. The heritability of this trait was estimated to be 0.50 ± 0.04. The expected average gain of the progeny of randomly mated parents ranked in the upper 10 percent of the parental generation was calculated. The results indicate that relatively rapid genetic gain can be expected in this population by selecting parents on the basis of their own performance and subsequent mating inter se.

Die Erblichkeit des Reifungszeitpunktes der Trauben von Vitis vinifera L.

An 2200 Genotypen von Vitis vinifera aus 55 Familien, die aus der Kreuzung von 35 Elternpflanzen hervorgegangen waren, wurde die Vererbung des Reifungstermins der Trauben analysiert. Es zeigte sich, daß dieses Merkmal durch Gene bestimmt wird, die in hohem Maße additiv wirken. Der Heritabilitätskoeffizient des Merkmals wurde auf 0,50 ± 0,04 geschätzt. Der durchschnittlich zu erwartende Leistungszuwachs bei der Nachkommenschaft zufällig gepaarter Eltern, die zu den oberen 10 Prozent ihrer Generation zählten, wurde errechnet. Die Befunde weisen darauf hin, daß bei einer solchen Population ein relativ rascher Kreuzungserfolg erwartet werden kann, wenn man die Eltern aufgrund ihrer Leistungseigenschaften auswählt und sie anschließend untereinander kreuzt.

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Published

2017-01-11

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