Sugar, acid, and nitrogen in the developing berries of some grape varieties

Authors

  • A. V. Patil Punjabrao Krishi Vidyapeeth, Akola, Maharashtra, India
  • P. K. Gupta Punjabrao Krishi Vidyapeeth, Akola, Maharashtra, India

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1973.12.214-221

Abstract

Periodical data regarding changes in total nitrogen, total acid and total sugar of the developing berries revealed that the total nitrogen in dry weight basis increased very rapidly between 10-20 days after anthesis and decreased subsequently until maturity of berries. The maximum N content 20 days after anthesis is thought to coincide with the period of maximum requirement of N at this stage for building up of the various tissue.
The total acidity in developing berries showed the familiar pattern of gradual rise to 40 days after anthesis, followed by a gradual decline until maturity of berries. The maximum coincides with low night temperatures, indicating greater synthesis of acids at low temperatures. The gradual reduction of acidity until maturity corresponcled with the rise in day temperature suggesting the respiration of acids at high temperatures.
The sugar accumulation in developing grape berries started 50 days after anthesis. The rate of accumulation was very high from 60-80 days after anthesis. This period coincides with the beginning of the third stage of berry growth.

Zucker, Säure und Stickstoff in den wachsenden Beeren einiger Rebsorten

Der Gehalt an Gesamtstickstoff, Gesamtsäure und Gesamtzucker in wachsenden Beeren wurde in regelmäßigen Abständen ermittelt. Dabei zeigte sich, daß der Gesamtstickstoff, auf das Trockengewicht bezogen, in der Zeitspanne zwischen 10 und 20 Tage nach der Anthese sehr schnell zunahm und danach bis zur vollen Beerenreife wieder absank. Es wird vermutet, daß der Höchstgehalt 20 Tage nach der Anthese mit der Phase eines maximalen Stickstoffbedarfes für den Aufbau der verschiedenen Gewebe zusammenfälllt.
Die Gesamtsäure in den wachsenden Beeren zeigte das bekannte Bild eines allmählichen Anstiegs während einer Dauer von 40 Tagen nach der Anthese sowie einer darauffolgenden allmählichen Abnahme bis zur vollen Reife der Beeren. Das Maximum fällt mit niedrigen Nachttemperaturen zusammen und zeigt eine stärkere Säuresynthese bei niedrigen Temperaturen an. Der allmähliche Säureabbau entspricht dem Anstieg der Tagestemperaturen und läßt eine Veratmung der Säuren bei hohen Temperaturen vermuten.
Die Zuckerakkumulation in wachsenden Beeren begann 50 Tage nach der Anthese. Die Akkumulationsrate war in der Zeitspanne zwischen 60 und 80 Tage nach der Anthese sehr hoch. Diese Periode fällt mit dem Beginn der dritten Phase des Beerenwachstums zusammen.

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Published

2017-01-11

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