Correlation between yield, quality, and petiole nutrients in grapes

Authors

  • C. R. Muthukrishnan Tamil Nadu Agricultural University, Coimbatore, India
  • C. Srinivasan Tamil Nadu Agricultural University, Coimbatore, India

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1973.12.277-285

Abstract

The correlation coefficients between the N, P, K, Ca and Mg content of petioles and their ratios with yield and quality attributes were established in grapes. Significant negative correlations were observed between nitrate N and P, P ancl Ca as well as P with Mg in the petioles. Accumulation of Ca was synergistic with that of Mg. Yield was negatively correlated to nitrate N, N/P, Ca + Mg/K and total cation nutrients (N + P). P, N/K and cation/anion ratio were positively related to the yield of grapes. With regard to quality attributes, K, Mg ancl N/K influenced the Brix in a positive manner. The Ca content in the petiole showed a negative relationship with acidity. Further, Ca/Mg and cation/anion ratios exhibited a significant positive association with the Brix/acid ratio. The total cation nutrients exhibited a strong positive correlation with the cation/anion ratio, but the total anion nutrients was negatively correlated with the ratio.

Korrelation zwischen Ertrag, Mostqualität und Nährstoffgehalt in den Blattstielen von Reben

Die Korrelationskoeffizienten zwischen dem Gehalt der Blattstiele an N, P, K, Ca und ihren Mengenverhältnissen einerseits und den Ertrags- und Qualitätseigenschaften der Rebe andererseits wurden ermittelt. Signifikant negative Korrelationen wurden beobachtet zwischen Nitrat-N und P, P und Ca sowie P und Mg df:r Blattstiele. Die Akkumulation des Ca erfolgte synergistisch mit der des Mg. Der Ertrag war negativ korreliert mit Nitrat-N und den Verhältnissen N/P, Ca + Mg/K sowie mit dem Gesamt-Kationengehalt (N + P). P, N/K und das Kationen/Anionen- Verhältnis war,;;n positiv korreliert mit dem Ertrag der Reben. K, Mg und N/K beeinflußten das Mastgewicht positiv. Der Ca-Gehalt im Blattstiel zeigte eine negative Beziehung zur Säure. Außerdem ergab sich für die Verhältnisse Ca/Mg und Kationen/Anionen eine signifikant positive Bindung an das Verhältnis Mastgewicht/Säure. Der Gesamtgehalt an Kationen zeigte eine enge positive Korrelation zum Kationen/AnionenVerhältnis, während der Gesamtgehalt der Anionen mit diesem Verhältnis negativ korreliert war.

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Published

2017-01-11

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