Effect of growth regulators and heat on germination of Tokay grape seeds

Authors

  • L. Manivel Department of Viticulture and Enology, University of California, Davis, USA
  • R. J. Weaver Department of Viticulture and Enology, University of California, Davis, USA

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1973.12.286-290

Abstract

Immersing seeds of 'Tokay' for 24 hours in water ranging from 27 ° to 54 °C failed to terminate rest. KGA3 terminated rest in 50% of the seeds, ancl morphactin at 100 ppm and ethephon at 5,000 ppm resulted in some enhancement of germination. However, SADH, CCC, and ABA treatments were not effective. KGA3 at 1 ppm caused 33% germination of scarified resting seeds. SADH increased the germination rate of nonresting seeds, but ABA, BOA, CCC, ethyl alcohol, and sulphuric acid clecreased the rate.

Der Einfluß von Wachstumsregulatoren und Wärmebehandlung auf die Keimung
von Samen der Rebsorte Tokay

Samen der Rebsorte „Tokay", die 24 Stunden in Wasser mit Temperaturen von 27 ° bis 54 °C getaucht worden waren, beendeten die Dormanz nicht. KGA3 hob die Dormanz bei 50% der Samen auf, während Behandlung mit 100 ppm Morphaktin oder mit 5000 ppm Ethephon die Keimung erhöhten. Die Anwendung von SADH, CCC und ABA war jedoch wirkungslos. 1 ppm KGA3 verursachte bei angeritzten dormanten Samen eine Keimung von 33%. SADH steigerte die Keimungsrate der nichtruhenden Samen, während ABA, BOA, CCC, Äthylalkohol und Schwefelsäure die Keimungsrate herabsetzten.

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Published

2017-01-11

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