Physiological studies on dormancy in grape seeds (<i>Vitis vinifera</i> var. Black Muscat) <p>II. On the effect of exogenous application of growth substances, low chilling temperature and subjection of the seeds to running water</p>

Authors

  • Raj B. Kachru Division of Horticulture and Fruit Technology, Indian Agricultural Research Institute, New Delhi 12, India
  • R. N. Singh Division of Horticulture and Fruit Technology, Indian Agricultural Research Institute, New Delhi 12, India
  • I. S. Yadav Division of Horticulture and Fruit Technology, Indian Agricultural Research Institute, New Delhi 12, India

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1972.11.289-295

Abstract

In order to break the dormancy of grape seeds in the minimum possible time, a number of treatments, including stratification, growth substances and subjecting the seeds to running water, were used. It was observed that grape seeds kept in running water for 8 days germinated in the muslin cloth itself (34.00%). The maximum percentage of germination obtained was 73.00% when the seeds were kept in running water for 16 days. However, the seedling stand was best under the 12 day treatment (72.11 %). This was followed by GA3 treatment (2000 ppm) before stratification, whereby grape seeds germinated within 8 days of stratification and maximum germination percentage was 81.05 after one month. Third best result was obtained under stratification for one month and then a treatment with GA3. Further, grape seeds, when soaked in water for 96 hours, leached some water soluble inhibitor. This could antagonize the germination of GA3 treated grape seeds. When this leached water was bioassayed by the cress seed germination test, it showed the presence of inhibitor at R1 0.7 to 0.85. It appears that the water soluble inhibitor might be responsible for masking the effect of growth substances present in the seeds and thereby disturbing the metabolism of germination.

Physiologische Untersuchungen zur Dormanz von Rebensamen (Vitis vinifera var. Black Muscat).
II. Über den Einfluß äußerlich angewandter Wuchsstoffe, niedriger Temperaturen und des Auswaschens der Samen in fließendem Wasser

Um die Dormanz von Rebensamen in der kürzestmöglichen Zeit zu brechen, wurden sie stratifiziert, mit Wuchsstoffen behandelt und in fließendem Wasser ausgewaschen. Es wurde beobachtet, daß Rebensamen, die in einem Musselinsäckchen 8 Tage lang ausgewaschen wurden, schon in dem Säckchen keimten (34,00°/o). Der h öchste Keimungsprozentsatz (73,000/o) wurde erzielt, wenn die Samen 16 Tage lang mit fließendem Wasser behandelt wurden. Bei einer 12tägigen Behandlung (72, 11% gekeimter Samen) war die Standfestigkeit der Sämlinge jedoch am besten. Das zweitbeste Resultat wurde mit GS3-Behandlung (2000 ppm) vor der Stratifikation erzielt, wobei die Rebensamen nach 8tägiger Stratifikation keimten; der höchste Anteil gekeimter Samen betrug - nach 30tägiger Stratifikation - 81,05%. 1monatige Stratifikation mit an schließender GS3-Behandlung lieferte das drittbeste Ergebnis. Ferner gaben Rebensamen, die 96 Std. lang in Wasser gequollen waren , einen wasserlöslichen Inhibitor ab. Dieser konnte die Keimung GS3-behandelter Samen hemmen. Mit Hilfe des Kressewurzeltests ließ sich im Einweichwasser ein Hemmstoff mit ein em Rr von 0,70-0,85 nachweisen. Möglicherweise stört der wasserlösliche Inhibitor den Stoffwechsel der Keimung, so daß die Wirkung der Wuchsstoffe in den Samen verdeckt wird.

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Published

2017-01-11

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