Red wine quality and style: Diversities of composition and adverse influences from free SO<sub>2</sub>

Authors

  • T. C. Somers
  • M. E. Evans
  • K. M. Cellier

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1983.22.348-356

Abstract

Relationships between wine colour composition and the overall quality rating were investigated by analyses of 404 young red wines in two varietal classes from three successive vintages. The wines, of Shiraz and Cabernet Sauvignon from 20 viticultural regions of Australia, had been presented for comparative assessment at the Adelaide Wine Shows of 1974-75-76. There was a large variability in all aspects of phenolic content, in wine colour density and tint, in pH, and in levels of total SO2 and free SO2. The latter was the major influence on pigment equilibria, in which there was up to 10-fold variation in the degree of ionisation of anthocyanins (a). Positive quality factors were wine colour density, the parameter a, coloured anthocyanins, total pigments and total phenolics. Negative factors included colour tint, free SO2 and total SO2. There was no correlation with wine pH. Wide variation in winemaking practice concerning the amount and timing of SO2 additions is considered to have been responsible for much of the range in quality within these groups of wines.

Qualität und Nuance von Rotwein: Schwankungen der Zusammensetzung sowie nachteiliger Einfluß von freiem SO2

Anhand der Analysen von 404 jungen Rotweinen - zwei Sorten aus drei aufeinanderfolgenden Jahrgängen - wurden die Beziehungen zwischen den Komponenten der Weinfärbung und der Gesamtnote der sensorischen Qualitätsprüfung untersucht. Die Weine, Shiraz und Cabernet Sauvignon, waren bei den Adelaide Wine Shows 1974/75/76 zur vergleichenden Beurteilung angestellt worden. Sämtliche Parameter des Phenolgehaltes, die Farbintensität und -tönung, der pH-Wert sowie der Gehalt an Gesamt-SO2 und freiem SO2 zeigten eine beträchtliche Variabilität. Das freie SO2 beeinflußte das Pigmentgleichgewicht am stärksten, wobei der Ionisationsgrad der Anthocyane (a) bis zu 10fach schwanken konnte. Positive Qualitätsfaktoren waren: Farbintensität, der Parameter a, gefärbte Anthocyane, Gesamtpigmente sowie Gesamtphenole. Zu den negativen Faktoren gehörten Farbtönung, freies SO2 und Gesamt-SO2. Keinerlei Korrelation bestand zum Wein-pH. Die unterschiedlichen Qualitätsnoten der geprüften Rotweine dürften zum Gutteil kellertechnisch, durch die beträchtlichen Schwankungen der zugesetzten SO2 -Mengen und des Behandlungszeitpunktes, bedingt sein.

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Published

2016-02-08

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