Induction of inflorescence by CCC application on primary shoots of grapevines

Authors

  • A. Sugiura Division of Pomology, College of Agriculture, Kyoto University, Kyoto, Japan
  • N. Utsunomiya Division of Pomology, College of Agriculture, Kyoto University, Kyoto, Japan
  • T. Tomana Division of Pomology, College of Agriculture, Kyoto University, Kyoto, Japan

DOI:

https://doi.org/10.5073/vitis.1976.15.88-95

Abstract

Repeated CCC application at 500 ppm under the conditions of extended lang days and lower temperature of about 20 °C specifically induced inflorescences in place of tendrils on extending primary shoots of young graftings or cuttings of Muscat of Alexandria grapes.
Inflorescence formation in the winter buds was much greater at 30 °C than at 20 °C along the whole shoot. CCC application increased inflorescence formation remarkably at either temperature, the effect being more pronounced at 20 °C.

Die Induktion von Infloreszenzen durch Behandlung der Haupttriebe von Reben mit CCC

Junge Pfropfreben oder Stecklinge der Sorte Muskat von Alexandria, deren Haupttriebe sich im Streekungswachstum befanden, wurden wiederholt mit 500 ppm CCC behandelt. Hierdurch wurden im ausgedehnten Langtag und in einem niedrigeren Temperaturbereich (ca. 20 °C) anstelle von Ranken speziell Infloreszenzen induziert. Längs des ganzen Triebes wurden in den Winterknospen bei 30 °C (ohne CCC-Behandlung) viel mehr Infloreszenzen angelegt als bei 20 °C. Durch CCC wurde die Infloreszenzbildung in beiden Temperaturbereichen beträchtlich gefördert, wobei für 20 °C eine auffälligere Wirkung festzustellen war.

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Published

2016-11-10

Issue

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Article